Thursday, 22 December 2011

s.calm..

okey,,x de nk share pape pon..but i just want to give you an advise,,

                                                  
                                            stay calm with cupcake.... :)

Friday, 18 November 2011

qistina..

salam!!!ok kali ni saye nk cite yg saye ade adik sedare yg tersangat comel!!!name die qistina..tu sbb lah saya ltk nama url saye tu qistinacomel!!!nanti kalo ade gmbr die saya post k??!bye!
http://www.emocutez.com

best!!

assalamualaikum,,hai semua pembaca blog saya...ok,,first saya nk tnya korg sume sehat ke..?saya sihat..(mcm korg tnya jer..)ok..hari ni saya nk ckp pasal hari ni saya gi kfc....!!(i2 pon nk kepoh!)tpi saya gi kfc ngan kengkawan...!best...kitorang gi sbb sir kitorang bgi,,sebagai jamuan akhir tahun...mmm,,sedap,best,sronok,dpt erat silaturrahim,n wat eva...
                                            mmm,,sedapnyer ayam...

Thursday, 17 November 2011

UPSR!!!!!!!!!!!!!

arrgghhhgghhh!!!!!!!!!!!!!!!!!rase nk menjerit jer...saya dpt 5A!!!!!!!!!!!!!!aaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. -,-"  Ya Allah,,terima kasih ya Allah..kau dah makbulkan doa ku ya Allah..Alhamdulillah..nak tau x,,tdi kat sekolah waktu keputusan belum sampai lgi,,,

"weh fatah dpt 5A beb!!!"najwa.
"cane leh dpt 5A??results kan lom sampai agi.."saya
"die anta pkai sms.."
"aliah tolong buatkan untuk aq...!!aq nak jugak tgok result aq.!!"
"ok..aq pn nk wat nie..."aliah.

15 minit kemudian...

"sumayyah ko dpt 5A..!!"aliah
"heh??ya Allah...!!!x sgka.....aaaaaaaaaa!!!!alhamdulillah..x sgka lak..aq selama ni dpt 2A je...tup2 dpt 5A UPSR!!!"saya

betapa seronoknye saya wktu tu....,,hanya Allah saje yg tau...saya pon lari turun tgga kejar mak saya yg kini berada di kantin....tanpa membuang masa lagi,,saya pon bisik kat mak saya...,
"umi,,mayah dpt 5A!!!"
"heh??alhamdulillah..!!anak umi dapat jugak 5A ye..."
"umi kol lah buya.."saya mintak mak saya kol ayh saya yg berada d kl..
"tunggulah dulu biar kluar result yg btul dulu...."umi.
"ok!"dgn prasaan gembira yg teramat sangat!

Allahuakbar...x tau nk kate ape dah...,,saye menangis waktu salam cikgu2 yg mengajar saye selama nie...mule2 prasaan sebak tu x dtg lgi...bile ramai cikgu2 ckp tahniah dkt saya,,trus meleleh air mata saya....x leh thn lgi dah...saye cube thn perasaan tu,,tpi nk wat cane kan...,,kite x leh nk pksa hati kita...
http://www.emocutez.com
akhir kata saya ucapkan tahniah dkat semua budak yg dpt 5A...yg x dpt tu x pe.,,PMR ade lgi,,SPM ade lgi...gagal sekali x bermakna gagal selama2 nya...ok!!gud luck..
http://www.emocutez.com

Wednesday, 16 November 2011

debar!!

DEBARAN KIAN TERASA!!!hehe..assalamulaikum!hye semua pembaca blog saya..kali ni saya nak citer pasal (debar!!)..arggghhhhh!!!besok keputusan UPSR kluar!!cane nie!harap2 lah dpt 5A!arrggghhh!takut............umiii!!buya!!!mayah takut!!-,-' ok2,,balik pade citer asal..,kalau korang ade kat tmpt saya.,ape prasaan korang.?ok saya nk citer prasaan saya..

1)nervous..

konfem lah kan??sumer org nervous bile dorang ade mnduduki ujian terbesar di malaysia!korang pon camtu kan??bile hri first nk ujian 2,,korang kemain lgi bace doa mcm2 kn?pas2,,rehat...
"weh korang susah x soalan tadi??aq x dpt jwb yg 1+3+9-1 tu ar weh...ko dpt ak?"
"aq dpt!jwpn die 5!!"
"ape lh ko nie..salah lah..itu pon x dpt kira dgn btul..jwpn die 10!!"(mnjwb dgn pnuh yakin padahal salah!)

mcm tu lah antaranya dan bnyk lgi prangai yg pelik.

2)nk terkencing

majoriti budak2 cam nie ah..takut,,nak terkencing lah,,ape lah,,itu lah,,ini lah,,ntah bnde tah(padahal mengata diri sendiri sebenarnye.)baca surah-surah yg dh hfl tu bnyk kli...!bace surah al-insyirah biar lpg siket dada tu.haish!!

3)macam-macam lgi...hehe(x tau sebenarnye)

k lah,,sampai sini saje eh?bye,,assalamualaikum..!jumpa lgi!!
http://www.emocutez.com

Sunday, 6 November 2011

s.h.r.a.a

assalamualaikum..!hai,,dah lame tak bloging kan??sorilah sebab tak de idea..hehe..anyway,,skang ni kan bulan zulhijjah..ataupun,,org kenal bulan nie sbagai bulan haji..so,,saye nak ucap selamat hari raya aidil adha!!!saya mintak maaf atas segale salah n silap saye kat korang sume..hehe..ok lah bye..!!
http://www.emocutez.com

Thursday, 29 September 2011

upsr

hmm,,bila lah nak kluar kputusan UPSR ni kan??ari tu dh wb pekse,(13.9.2011-15.9.2011)..nak kata susah x susah,,nak kate snang,,x snang jugak...hmmmm...ntahlah,,x tau nk kate ape..huh!
http://www.emocutez.com
BOSAN!!!

Thursday, 4 August 2011

Puasa

Sedar x sedar,,dh 4 hri puasa..1 jam lgi nk buker puasa..ya Allah,,,laparnye..sabo je lah..puasa Ni kan ibadah yg wajib kita lakukan..,jdi tahan ke x tahan ke,kene jugak tahan nk bukak nanti,,biasenye,,kalo budak kecil tu,,msti mak die suruh puasa jugak..
"mak,,laparlah mak..adik dh x sabar nk buke nie.."
"alah..,adik tunggu lah dulu,,kejap je lgi kita nak berbuka..sabar ye dik.."
Padahal 3 jam lgi nak buka puasa..
"ala mak,,adik lapar nie.."
Macam tu lah kerenah budak2 kecil,,bnyak ragamnye..tapi si ibu tetap hendak anaknye berpuasa penuh..kalau boleh nk sebulan tu puasa penuh.hmm..tpi sementara tunggu bukak puasa tu,,saya ambil kesempatan nak share sesuatu lah dalam blog ni..orang mengaji,,saya pulak update blog..ish3..x patut x patut..ok lah sampai sini saje ye..,saya nak tolong mak saya,,ok!!assalamualaikum,,bye..

Saturday, 30 July 2011

pra-UPSR

hai..assalamualaikum..ape kabar semue..pra upsr dh lpas..,,tinggal 1 je lgi pra-upsr,,pas2,,bulan 9 dh pekse..s0ry lh sebab saya pakai bahase singkat.. hehe..nnti,,tolong doakan saya untuk UPSR ye..k lah,,sampai sini aje erk..??jumpa lagi..
http://www.emocutez.com

Saturday, 4 June 2011

citer 2

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik,
Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin.
Shan : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka
telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing.. http://www.emocutez.com

citer 3

seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat.cucunya bertanya apabila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong bewarna merah.
"atok buat apa tu??"
"atok nak bgi surat kat kwn atok cu,"jawab atoknya.
cucunya bertanya lagi"apelah bangang sangat kwn atok duduk dalam tong merah tu..?!" http://www.emocutez.com

citer 1

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta
derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka
pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk
didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

makan..

laparnye..bile nak makan nie..hmm..sabo je lah,, http://www.emocutez.com

Friday, 3 June 2011

rindunye..

hri 2 mak kite gi umrah..dh lbih seminggu dh..nnti kene tunggu lgi seminggu baru mak kite balik..hmm..rindu nye kat mak n ayh kite...!!waa... http://www.emocutez.com

peperiksaan...

alaa..kite x dpt A la dlm ujian ari tu.. sumer B,,hmm...x pe lah,,yg pnting kite kene usaha,,ape2 pon mk kite suruh kite jadi perfect mcm arnab nie...huhu.. http://www.emocutez.com

cute

cute lh bunny nie kan.. http://www.emocutez.com

Friday, 20 May 2011

Kerabu Sotong Bakar & Mangga

Sebut je kerabu tak kira kerabu apa pun memang sedap terutama makan waktu berbuka. Terasa nak makan kerabu sotong,biasa sotong ni direbus tp nak cuba bakar pulak... 

Kerabu Sotong Bakar Dgn Mangga
Bahan
4-5 ekor sotong sederhana saiz -dibakar dan hiris tipis2.
2 biji mangga muda -racik
5 biji bawang merah - potong tipis
2 btg serai - potong tipis
2 biji lada hijau-potong tipis
1/2 cawan kelapa goreng - tumbuk kasar
gula,garam
 

Cara 
Campur semua bahan dan rasa garam dan gula. 

ikan bakar portugis

Resepi ikan bakar Portugis ni ambil dari Fp Nurfikas, sorry main copy je.... Tq Nur.. Masa masak bahan-bahan untuk perapan baunya cukup menyelerakan..dgn aroma bau belacan dan limau purut. Tak sabar pulak nak berbuka dgn ikan bakar ni...  

Ikan Bakar Portugis
Sumber FP Nurfikas

Bahan
1/4 cawan minyak masak
Air perahan dari 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
Garam
Gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal di bersihkan
Daun pisang

Bahan Bahan Di Kisar Halus:

4/6 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah kecil
1 batang serai di hiris halus halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut

Cara
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis
bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi.
2. Masukkan air limau nipis, kicap, garam dan gula.
3. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang di masak tadi.
4. Bungkus ikan dengan daun pisang.
5. Bakar di dalam ketuhar yang sudah di panaskan pada suhu 180C
selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak. 

SELAMAT MENCUBA!!

Tuesday, 17 May 2011

hehehe...

diz am andu luka laada see korke rasa kti seda ngme nca riton gkat sak tinya.. sedan gkan sike rabo doh seda gte rki alki alme nca riap aya ngte rtu lisdi sini...hehehe...

Saturday, 23 April 2011

gemilang..

Suatu ketika
Kita pernah tertawa
Suatu ketika
Kita pernah berduka
Memori lalu
Tersemat di hatiku
Buat azimat perjalananmu

Untuk tatapan anak bangsa
Ku titipkan satu cerita
Jadi pedoman untuk semua
Takkan mengalah sebelum melangkah

Impian menjadi haluan cita
Rintangaannn membakar azam di jiwa
Dan cinta bukan hanya kata-kata
Harapan semua anak merdeka

nasyid dia kekasih Allah..


Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa
Ku pujuk jua hati dan jiwa
Meluahkan rasa cinta membara
Didalam pujian ucapan selawat
Tanda penghargaan seorang umat
Selagi upaya ku turuti ajarannya
Apa terdaya kuamalkan sunnahnya
Moga di dunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat
Kerana peribadinya aku terpesona
Kerana budinya aku jatuh cinta
Rindu ku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku di taman syurga
Ya rasul… ya rasul! ku rindu padamu…. syafaatkan daku
Ya rasul… ya rasul! syafaat kan daku…. ku rindu padamu
Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Bererti cinta kepada Allah

nasyid sumayyah..

Dalam diri selembut sutra
Kau memiliki iman yang teguh
Kau nyalakan obor agama diri-mu bak lentra
dibelengu jahiliah kau tempuh dengan berani
Walau pun jasad-mu milik tuan 
Tetapi hati-mu milik Tuhan

Padang pasir menjadi saksi ketabahan keluarga itu
Tika suami dan anak dibaring mengadap mentari
Disuruh memilih iman atau kekufuran
Samar jahiliah atau sinaran akidah 

Sabarlah keluarga Yasir
Bagi-mu syurga disana
Dan kau pun tega memilih syurga
Walau terpaksa mengorban nyawa
Lalu tombak yang tajam menikam 
Jasad-mu yang tiada bermaya
Namun iman didada-mu sedikit tidak berubah

Darah-Mu menjadi sumbu pelita iman 
Sumaiyah kaulah lambang wanita solehah
Tangan yang disangka lembut menghayun buaian 
Mengoncang dunia mencipta sejarah

Sumaiyah kau dibunuh didunia sementara
Untuk hidup disyurga yang selama-lamanya
Kaulah wanita terbaik 
Sebaik manusia
Nama-mu tetap menjadi sejarah

Thursday, 21 April 2011

bahas..

tadi kat skolah keru ader pertandingan bahas..kitorang lwn dak skds..tbs lwn keru..pas2 kitorg n tbs mng..pas2 kitorg 'tbs,skt' lwn..tbs mng..bye..ayh kite panggil tuh..

Saturday, 16 April 2011

choral speaking

tadi ade pertandingan kat sekolah kite..SKTampin.ade pertandingan ''ACTION SONG'' ngan ''CHORAL SPEAKING''..tpi dak TBS yg mng..kitorang dpt no.2 dlm korel*mls nk eja*.juara keseluruhan pon dak TBS gak yg mng..(the best conductor,choral speaking n action song)hmm..bdk GEMAS dpt no.3..samer jugak prestasi or gred cam thn lps..hish aai...grm tol lah..argghh!!!!!!!!!sabo je lah.. :'(waa..nk nangis!!

Friday, 15 April 2011

umrah

ari tu..,ayah n abg kite gi umrah..abg kite g awal cket..ayah kite gi lmbt cket..diorang balik minggu dpn x silap...hish..napelah lmbt sgt balek tu..rindulah..ustazah kat skolah agama tu pon dh tnya kite bile abg nk balek..sbb abg kite jdi guru gnti untuk ustazah yg mengandung nnti..hmm..dhlah minggu dpn ari sabtu kite nyer besday..haiyyoo.peninglah..ish3.. : ( sabo je lah..haha

ujian penilaian ari tu..

kita baru lps amek ujian penilaian..kite baru dpt mrkah MATEMATIK..dari 75% jadi 78%..hebat ak??ceh..,perasan lah kite ni kan.mrkh SAINS,BM, ngan BI lom dpt lgi..haii,bile lah nk dpt mrkh kan?x sbr2 lah pulak.. : )hmm..sabo je lah..haha..mak kite pon suruh kite bersabar tau!k lah bye..